(foto: flickr.com/jurvetson)

Nede i 1-2 soldater om dagen.

I en tale fra Det ovale rommet, annonserte president Barack Obama at USA skal trappe ned krigingen. Det langsiktige målet er å bli helt krigfri.

– Det første steget er å trekke krigende styrker ut av Irak. Det vil bli tøft, og vi ber om forståelse for at vi er litt gretne de første dagene, sa presidenten.

Han understreket at USA, klok av skade, ikke ønsker å slutte tvert, slik landet forsøkte ved den første Irak-krigen.

– Da sluttet vi på dagen. Etterhvert ble mindre militære operasjoner sakte men sikkert større, og i 2001 sprakk vi fullstendig.

Ifølge Obama vil USA derfor fortsette å ta seg en krig i ny og ne.

– På det verste gikk det med 10-20 soldater om dagen, mens vi nå er nede i 1-2. Det er spesielt vanskelig å slutte med den om morgenen, og den etter middagen. Og vi sier ikke nei takk til en god cubaner.

Videre vil supermakten ha muligheten til å ta seg en krig i godt lag.

Krigsavhengighet skyldes at krig tilfører landet det vanedannende stoffet olje. Olje produserer ”makt”, som krigsfrie stater alltid vil lengte etter.

Alternative måter å lindre maktsuget på kan være bindene internasjonale avtaler hvor du selv dikterer premissene, bølle med FN eller spy romantiske komedier utover hele planeten.

Forfatteren av boken ”Endelig krigfri”, Adam Carr, tror USA står godt rustet.

– De skal nok kunne stagge det verste maktsuget, men spørsmålet er om de er motiverte nok. Man må huske på at mange kriger fordi det ser tøft ut.

Følg 5080 på facebook, twitter og youtube.