(foto: flickr.com/68751915@N05)

Få mer ut av hver krone.

Dommedag nærmer seg, og mange nordmenn står i fare for å bruke mye mer penger enn de trenger i døgnet fram til verdens undergang.

– Mange fortsetter å bruke penger som om det var en hvilken som helst dag i året. Det gjør at de får mindre ut av hver krone, forklarer forbukerøkonom i DnB, Jessica Karlsson. Hun gir oss sine beste tips for å unngå å havne i pengefella:

IKKE FYLL OPP KJØLESKAPET: La være å handle inn for hele uken. Da slipper du å bruke penger på mat du aldri får spist. Tøm heller frysen.

KJØP REISE MED KREDITTKORT: Skal du f.eks. kjøpe reise hjem til jul, bruk kredittkort. Da får du tilbake pengene når verden går under. Det går på kredittselsskapet, som ifølge kredittkjøpsloven, må legge ut for deg i tilfelle dommedag.

IKKE SPAR: Har du sparekonto, bør du ikke sette inn penger på denne før 21. desember.

SPRE PENGENE: Hvis du har mye penger, bør du spre dem utover. Setter du 2 millioner i hver bank, garanterer staten for pengene.

IKKE BYGG PÅ HUSET: Noe av det dummeste du kan gjøre, er å begynne å bygge på huset. Da bare betaler du for noe du aldri får glede av. Har du et hull i veggen, kan du dekke over det med gammelt tøy og sette en sofa foran.

LÅN PENGER: For all del, ikke lån vekk penger. Lån heller penger av andre. Spør alle du kjenner om du kan låne penger, og si at du skal betale tilbake om et par dager.

VENT MED Å BETALE REGNINGER: Vent med å betale regninger, selv om de har gått til inkasso. Det er ikke farlig om saken går til namsmannen.

IKKE KJØP BURSDAGSGAVE: Hvis en venn har bursdag, si at du har glemt gaven hjemme. Han eller hun vil aldri kunne kontrollere at det stemmer, uansett.

KJØP DAGSKORT: Er du avhengig av kollektivtrafikk, bør du kjøpe dagskort. Månedskort lønner seg ikke.

BE OM FORSKUDD: Be om forskudd på lønn. Du vil ikke angre.

STJEL: Stjel ting og penger fra din ektefelle og dine barn. Og selg ting som de ikke bruker akkurat nå. F.eks. sommerklær, bunad og hytte.

LEAS BILER: Inngå leasingavtaler på biler.

SELG HUSET: Selge hus, og avtal at overtakelse av bolig skjer etter 21. desember. Krev betaling i kontanter.

DRØY TIDEN PÅ RESTAURANT: Er du på restaurant den 21: Drøy tiden så lenge som mulig. Ikke be om regningen, bare fortsett å bestille. Du trenger ikke spise opp alt, engang.

DOMMEDAG