(Foto: flickr.com/number7cloud)
(Foto: flickr.com/number7cloud)

Ta barnet opp på fanget.

Internett er ofte skremmende og uoversiktelig. Derfor er det viktig å snakke med barna om ting som skjer på nettet.

I det siste har det vært mye snakk på nyhetene om FBIs etterforskning av Hillary Clintons eposter. Mange barn har fått med seg denne nyheten. Ta barnet opp på fanget. Si at mamma og pappa er veldig glad i deg og spør: «Kan noen hacke min mail? Hjelper det om jeg oppdaterer til siste versjon av internett?».

Barnet kan ofte svare på rolig og på en utdypende måte. Hvis du får svar på det du lurer på, kan du fortsette med et forsiktig spørsmål av typen: «Er alt jeg skriver på mail synlig på nettet/vennene mine på facebook?»

Får du svar også på dette, kan du spørre om ting du virkelig lurer på: «Maren har sendt et bilde, men jeg får ikke opp. Kan det være at jeg har blitt hacket?»

Mange barn kan bli urolige og frustrerte av slike spørsmål. Det er viktig at du da forholder deg rolig og lytter til barnet som desperat forsøker å forklare deg om siste versjon av flash.

Samtalen kan så åpne for nye problemstillinger som: «Kan jeg få likes på mail?

Jeg skrev inn passordet til nettverket da jeg logget på, likevel spør den etter passordet til iTunes. Er det virus? Hva er forresten passordet til mailen min?»

En slik anledning kan være en trygg og god ramme for å spørre om hjelp til andre ting du lurer på. Begynn med et nytt spørsmål om epost, og la det sakte skli ut. F.eks: «Hvis noen på jobben til pappa har sendt ham en epost, kan den dukke opp i min epost? Og kan du koble til printeren så jeg får skrevet ut mailene? Oi, klokken er 19, kan du få fram Dagsrevyen på iPaden for meg? Forstår du hvorfor jeg har fått denne regningen? Må jeg være medlem av Netflix for å se DVD? Den ene kanalen på tv-en er borte, må jeg få nye batterier på fjernkontrollen? Jeg fant en ledning i går, er den til din mobil? Du skjønner, jeg har min lader her og Oscar sa det ikke var hans. Han trodde kanskje den var til det gamle discmanen din.»