(Skjermdump: Youtube/Russia Today)
(Skjermdump: Youtube/Russia Today)

Forsikrer om at det er et blaff.

Russlands mektige president Vladimir Putin gikk i går ut for å berolige de mange russere som har vært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Det vil ikke foregå noen former for diskriminering under OL i Sotsji, men jeg kan garantere at dette bare er et blaff, sa Putin på russisk tv i går kveld.

Han forsikrer at russiske verdier ikke er truet som følge av at verdenssamfunnets øyne nå rettes mot landet, og avviser påstandene om at OL er en form for snikmenneskerettighetsfisering.

– Den store bjørnen har bare gått i vinterdvale. Jeg vet det er mange kvinner og barn som er redde for utviklingen, men jeg kommer aldri til å glemme å bryte grunnleggende menneskerettigheter.

Ifølge presidenten, var dette en av betingelsene som ble stilt overfor IOC for at Russland kunne arrangere vinter-OL.

– Jeg sa veldig tydelig i fra: Hvis verden ønsker å bli en del av det gode selskap, må det skje på våre premisser. De får 16 dager, det er alt. Vi kan ikke tillate at lykkejegere fra organisasjoner som Amnesty kommer til landet og bestemmer hvordan vi skal ha det her.

Han innrømmer likevel at det vil se rart ut at så mange journalister samles på et sted, uten at han knerter en eneste.

– Det kommer til å bli en prøvelse. Spesielt fordi alle journalistene går med godt synlige pressekort. Det er som om elger skulle gått med refleksvest i skogen. Vi får bare se på dette som spareuker – heldigvis går hverken gift eller kuler ut på dato, smilte han.