Det er andre dag av rettssaken mot Piratebay. Dommen kan få konsekvenser for svært mange.

Interessen for saken mot Piratebay er enorm. 5080posten har tidligere meldt om redselen for følgene en fellende dom kan ha for TV-hipstere. Men også snuskete postordrefirma følger saken nøye.

– Piratebay har ødelagt mye for oss som driver med snuskete postordre, sier leder i snuskete postordrefimas landsforbund, Einar Ekroll.

– Vi har levert shady produkter i en årrekke, og har dermed opparbeidet oss høy snuskekompetanse. Men så, helt ut av det blå, kommer disse jyplingene fra Piratebay og driver oss nesten ut av business. De mangler jo fullstendig den faglige snuskete ballasten, raser Ekroll.

Ekroll tror også at snuskete produkter vil utvikle seg lite uten «faglig nysjerrighet»:

– Jeg har vært snuskete hele livet. Min far var snuskete, min mor var ganske snuskete og jeg har vokst opp med snuskete problemstillinger på alle kanter. Derfor tenker jeg alltid på hvordan jeg kan levere innovative og gode snuskeprodukter til kundene mine. Det tror jeg ærlig talt ikke piratebay-gutta gjør.

Også produsenter av diskret gråpapir har blitt hardt rammet av Piratebays fremvekst.

– Den nye teknologien setter jo en hel bransje i fare, sier Simen Uthaug, mangeårig papirprodusent i Oslo.

Han tror ikke folk er klar over hva de gjør når de skifter ut gråpapiret med datamaskinen:

– Dette er et spørsmål om personvern. På internett blir alle handlinger loggført, mens det er fullstendig umulig å se gjennom gråpapir.