Påtroppende president i USA, Barack Obama, har bedt forsvarsminister under George W. Bush, Robert Gates, bli sittende inn i neste regjeringsperiode. – Jeg staker ut en helt ny kurs for landet. Hvem vet hvor denne gærne regjeringen vil ende opp? sier Obama til 5080posten.

Obama sa under valgkampen at han ville endre historiens gang. Nå er han i full gang. Gates som forsvarsminister vekker oppsikt, ettersom han har hatt ansvaret for krigen Obama har vært i mot. Fredsbevegelsen i USA føler seg snytt, spesielt fordi også Irak-krigstilhenger Hillay Clinton vil bli USAs neste utenriksminister. – Det er bare jeg som kan tenke sånn, forteller Obama, – Hodet mitt er skrudd helt merkelig sammen, jeg kommer hele tiden på de sykeste ideene, ting som ingen har tenkt på før.

Obama vil forandre USA ved å beholde en gammel minister

Obama benekter imidlertid at han skal styre retningsløst: – Nei, jeg vil føre en bi-partisan-politikk, en ekstremt pragmatisk politikk. Jeg skal være så revolusjonerende pragmatisk at verden ikke har sett maken. Jeg mener dette bestemt. Med mindre det skulle bli nødvendig å ikke mene det bestemt da. Jeg er nemlig en ekstremt pragmatisk pragmatiker.

Leder i Høyre, Erna Solberg, forteller at også hun vil beholde en minister fra den rød-grønne regjeringen, skulle Høyre danne regjering etter valget i 2009. – Ja, jeg synes dette er spennende takter, og vi i Norge kan lære mye av Obamas forenende politkk. Jeg har ikke helt bestemt meg, men kunne tenke meg å beholde hun Helen Bjørnøy, sier Solberg.