5080 BAKGRUNN: En sjørøverbande herjer i disse dager i farvannene til Sudan. Sjørøverforsker, Ingvild Gabrielsen, mener de nevnte sjørøverne likner lite på våre vanlige oppfatninger av sjørøvere.

Du har sikkert lest om Kaptein Sabeltann eller Kaptein Sortebill, og du forbinder sikkert disse med sjørøvere. Bare tull, mener sjørøverforsker Ingvild Gabrielsen ved Høyskolen i Bodø. – Moderne sjørøvere er ikke så ulike meg og deg. De er godt gifte, har barna i barnehagen og klager på renten som alle andre, sier hun.

Gabrielsen har særlig forsket på sjørøvere i Øst-Afrika, og mener de er svært proffe: – Mange av dem driver ganske sofistikerte organisasjoner. De har næringsvett og er opptatte av å spre risiko. De er derfor involverte i mange ulike næringer. De fleste har egne nettsider som oppdateres ofte. Et par av dem skriver til og med gode og engasjerte blogger.

Hun trekker også frem sjørøvernes kundetelefon som spesielt moderne. – Jeg ventet i nesten en time før jeg fikk svar, og da jeg endelig kom gjennom, henviste de meg bare til deres nettside.

Moderne sjørøvere er som deg og meg. Her er en på båttur i Sverige for å hamstre billig bacon.

Moderne sjørøverorganisasjoner har egne kunstprogam, er miljøbevisste og deler ut gratis reflekser til småbarn, hevder Gabrielsen. Men hva med lappen for øyet og trebeinet? Er de også bare kollektive feiloppfatninger: – Nei, de stemmer, svarer Gabrielsen.