(foto: flickr.com/uggboy/)
(foto: flickr.com/uggboy/)

Dyrere å gjemme unna enn først antatt.

De kypriotiske bankene sliter voldsomt om dagen, og er avhengig av hjelp for å overleve.

– Det viste seg å være dyrere å gjemme unna penger enn vi antok. Spesielt siden vi lånte vekk en del av de pengene som var gjemt unna hos oss, til land som ikke har penger, forklarer Bank of Cyprus-sjef, Yiannis Kypri.

Han understreker at hvis skatteparadiset skal fortsette å gjemme bort penger, trenger landet flere penger.

– Hvis hverken EU eller Russland er villige til å hjelpe oss med kriselån, er jeg redd for at de pengene vi har gjemt unna fra myndighetene i EU og Russland, vil havne i EU og Russland igjen. I verste fall kan det føre til økte skatteinntekter for Russland og EU.

Også i Hellas frykter man nå en bankkollaps på ferieøyen. Den greske finansministeren, Yannis Stournaras, forklarer hvorfor han mener en redningspakke til Kypros er nødvendig.

– Mange av våre rikeste innbyggere har – i stedet for å betale skatt til oss – oppbevart pengene sine på Kypros. Dette har gjort at bankene på Kypros har kunnet tilby oss gode lån. Lån som vi ikke har klart å betjene, på grunn av manglende skatteinntekter.

Han legger til:

– Hvis vi noen gang skal få muligheten til å betale tilbake pengene vi har lånt av våre egne penger, trenger Kypros mer penger nå.