(foto: flickr.com/10948116@N08)
(foto: flickr.com/10948116@N08)

– En massakre har alltid to sider.

Konflikten som har blusset opp de siste ukene mellom israelske styrker og barna på Gaza, er visstnok en veldig kompleks situasjon, ifølge mange intelligente menn i den norske offentligheten.

– Man kan ikke uten videre fordømme disse handlingene. Man må huske på at Israel er et demokrati, og at de sterkeste kritikerne av Israel befinner seg i Israel. Skjønner du? Det er så komplisert at ikke engang alle israelere forstår hvorfor Israel gjør som de gjør, sier Minerva-skribent Nils-August Meisingset.

Han mener det må gå an å ha flere tanker i hodet på en gang.

– En massakre har alltid to sider. Hvis vi skal få slutt på drapene, må vi lytte til begge parter: Både de som dreper og de som blir drept, fortsetter han, og legger til at den norske debatten er preget av for mye følelser:

– Hvis man skrur av følelsene, ser plutselig ikke bildene fra Gaza like hjerteskjærende ut. Vi må løfte blikket og se konflikten fra et droneperspektiv.

Han får støtte fra Øyvind Gabrielsen som har brukt intelligensen sin til å skrive lange artikler om at Israel har en rett til å forsvare seg.

– Hva hadde du gjort hvis du bodde vegg i vegg med 1,8 millioner menneskelige skjold?

– Det blir for ensidig å bare fordømme den parten som står for drapene, spesielt når vi vet at Hamas graver tuneller. Greit, Hamas’ raketter tar kanskje ikke livet av noen, men de har traumatisert mange israelske hunder.