(foto: flickr.com/fredarmitage)
(foto: flickr.com/fredarmitage)

– Er med hvis vi ikke forplikter oss til noe.

I går gikk irene igjen til valgurnene for å stemme over Lisboatraktaten. Opptellingen er ikke ferdig, men etter at halvparten av stemmene er opptalt, sier 2 av 3 irer at «Ja, greit. Vi er med, hvis det er så viktig for dere.»

EU har lovet Irland at de slipper å forholde seg til Lisboatraktaten så lenge de stemmer for den. Den irske velgeren, Ian McGormick, forklarer:

– At vi ikke forpliktet oss til noe var avgjørende for min del. Det blir litt som de betingelsene man godtar når man blir med i diverse nettsamfunn – de teller liksom ikke, sier han og skynder seg tilbake til puben han forlot i hele 30 min.

Dara O´Brien tror trusselen om enda en folkeavstemming mobiliserte mange ja-stemmer.

– Det riktige av oss ville jo ha vært å stemme nei, men det har noe med hvordan vi prioriterer tiden å gjøre. Det tærer på med folkeavstemminger.

EU-talsmann Jaques Dumolin er svært fornøyd med prognosene:

– Det viktigste med EU-samarbeidet er at alle er med. Vår fremste oppgave er tross alt å lage god stemning i Europa. Her er irene veldig viktige, med sine drikkeviser og pubkultur. Det jeg prøver å si er: Fulle folk er gøyale, og det har vi nå tatt høyde for.