(skjermdump: nrk.no)
(skjermdump: nrk.no)

– Ser hvor mye dette betyr for ham.

Fredag var nok en pinlig dag for de involverte i rettssaken mot drapstiltalte Joshua French.

– Det er jo ikke slik rettsaker er. Det er så pinlig, men vi kan ikke si det til Serge. Han kommer til å bli oppriktig såret, hvisker meddommer Soulaymane Ndiaye til 5080.no.

Ifølge flere kilder, skal dommer Serge Kabondo være svært stolt over å få lede rettsaken. Han skal også ha skrytt åpenlyst til venner og kolleager om hvor bra det hele går. Aktor i saken, Katenda Nkulu, synes de siste dagene har vært en prøvelse:

– Serge er en bra mann, selv om han ikke kan så mye om rettssaker. Vi må bare spille med så godt vi klarer. Jeg hadde i alle fall ikke hjerte til å fortelle den glade mannen at tolken ikke kunne engelsk.

Familien til dommer Kabondo forteller at han har brukt mye tid på å forberede seg. Han har både kjøpt inn plaststoler og lært seg hvordan man kobler opp et PA-anlegg.

– Jeg spurte ham om han ikke skulle ha en tiltalebenk. Da ble han veldig brydd. Derfor har jeg ikke turt å protestere på at kjøkkenbordet vårt nå står i rettsalen, sier en kilde sentralt plassert i familien.

Tiltalte Joshua French har også medfølelse for dommeren.

–  Jeg ser jo hvor mye dette betyr for ham. Han ville blitt knust om jeg fortalte ham at rettssaken er en vits foran hans venner og kollegaer. Jeg har kommet til at det mest taktfulle har vært å si jeg er syk slik at saken blir utsatt noen dager. Kanskje han innser selv at han ikke fikser dette.