Slett fotofaglig arbeide, mener fotograf
Slett fotofaglig arbeide, mener fotograf

– Israel stiller strenge krav til kvalitet. De slipper ikke inn norske fotografer på Gazastripen hvis vi blir kjent for slikt slett arbeid, mener fotograf og sikter til den omdiskuterte fotomontasjen fra en UD-ansatt.

Fotografen Eskil Stenersen tar sterk avstand fra fotomontasjen som sammenstiller Israels og Nazi-Tysklands menneskerettsforbrytelser: – For det første går det ikke an å sammenligne svart-hvittfotografier med fargefotografier. I denne fotomontasjen overskygger de klare fargebildene de kornete svart-hvittbildene. Estetisk er det jævlig. For det andre, må man spørre om lov før man publiserer slike bilder. Det har blant annet å gjøre med åndsverkloven og lov om samtykke. Jeg tviler på at fotografene, eller de på bildene, har gitt sitt samtykke til å publisere denne fotomontasjen, sier en oppgitt Stenersen.

Stenersen frykter at denne typen fotomontasjer vil ødelegge for omdømmet til alle fotografer. – Etter dette vil det bli veldig vanskelig å slippe inn på Gaza, tror Stenersen. Han tenker da på Israels strenge kvalitetskontroll av utenlandsk media. – Vi så jo sist nå at hele verdens pressekorps hadde gjort for dårlig jobb i lang tid, og derfor ikke fikk slippe inn så lenge krigen varte.

Steneresen vil gjerne understreke at dette ikke innebærer noen kritikk av staten Israel. – Det er bare sånne ting man må forholde seg til når man arbeider i farvannet til en kvalitetsbevisst stat, sier Stenersen, og fortsetter: – Israels kvaliteskontroll er jo nærmest uovertruffen i dagens verden. Ser vi bort fra Iran og Nord-Korea, må vi helt tilbake til Stalins Sovjetunion for å finne en like helthetlig og gjennomtenkt kontroll.