(Foto: flickr.com/photosmartinschulz)
(Foto: flickr.com/photosmartinschulz)

Frykter bæring av pappkasser.

Troikaen, bestående av EU, Den europeiske sentralbanken og IMF, har i dag besluttet å garantere for Hellas’ framtid. Bakgrunnen er at Hellas i går skiftet status fra land til bank.

– Vi er bekymret for utviklingen i finansmarkedet. Hvis vi ikke styrker Hellas, frykter vi at situasjonen kan vokse til å bli en ny bankkrise, forteller Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Konsekvensene av en slik bankkrise kan bli enorme, ifølge IMF-leder Christine Lagarde:

– Det var ille nok da befolkningen i landet Hellas måtte bo i pappesker. Men med en bankrise kan vi se hjerteskjærende gatescener av ansatte som bærer på pappesker. Det ønsker ingen.

Troikaen vil ikke lenger kreve at Hellas betaler de neste avdragene på lånene. Det bekrefter den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi overfor 5080.no:

– Det viktige nå er at banken raskt begynner å tjene penger igjen. Da må banken ha frisk kapital for å få hjulene og styrelunsjene i gang.

Draghi er blant dem som nå åpner for gjeldsslette.

– Hellas kan ikke være nedsunket i gjeld hvis det skal komme seg ut av krisen og senke andre ned i gjeld. Banker skal ikke dø av gjeld, de skal leve av den.

Den nye krisepakken vil inneholde midler til å dekke alle basale bankutgifter på kort sikt. Dette innebærer utvikling av ny logo, tv-reklame med George Clooney og eget lag i Tour de France.