(Skjermdump nrk.no)
(Skjermdump nrk.no)

Tar forbehold om at humøret endrer seg til neste år.

Flertallet på Stortinget – Høyre, De Grønne, Venstre, KrF, Sp og Ap – er enige om at Norge skal i mot 8000 syriske flyktninger i løpet av de neste 20 årene.

– Bare i år skal vi ta i mot 500 ekstra syrere. Til neste år vil vi evalurere om vi skal ta i mot 500 nye, men vi er enige om at det til sammen skal bli 8000 i 2035, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til 5080.no, med forbehold om at ingen av flyktningene formerer seg. Da vil antallet bli redusert.

Avtalen viser at Norge er villige til å ta sin del av det internasjonale ansvaret mener partiene, og understreker at den vil bli evaluert for hvert statsbudsjett.

– Skulle det være sånn at vi ikke lenger liker avtalen til neste år, vil vi lage en annen avtale hvor vi ikke tar vår del av det internasjonale ansvaret. Det hele kommer an på humøret, forklarer Høyres Trond Helleland.

Opposisjonspartiene, som hadde flertall for 10 000 flyktinger over to år, er glade for at de fikk med seg et av regjeringspartiene.

– Det er faktisk regjeringen som skal iverksette avtalen. Da er det greit at den er med. Derfor har vi også forhandlet med alle byråkratene som skal arbeide med dette, og bussjåførene som skal busse syrerne ut til kommunene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Skulle krigen ta slutt innen 20 år, vil Stortinget vurdere om de burde tatt i mot flyktningene i det hele tatt.