David Cameron tror kanskje pøblene mangler disiplin fordi de går med for behagelige bukser (foto:flickr.com/beaconradio)

– Har lite med fattigdom å gjøre.

Pøbelopptøyene i England de siste dagene reiser mange spørsmål. Eksperter er uenige om hvorfor fattigfolk over hele landet er så sinte akkurat nå.

– Fattige mennesker har blitt hardt rammet av den økonomiske nedgangen og de påfølgende kuttetene i den offentlige velferden. Hvis noen av disse ungdommene ser på denne utviklingen som problematisk, hvorfor har de ikke skrevet et leserinnlegg i avisen om det? spør politisk ekspert i Sky News, Jordan Hicks.

Hicks mener svaret må ligge i at pøblene er onde. Statsminister David Cameron tror imidlertid bråket skyldes mangel på disiplin:

– Det er verdt å merke seg at ingen av bråkmakerne har gått på kostskole. På kostskole disiplineres barn til å innordne seg sin plass i samfunnet. Jeg har f. eks. for lengst innordnet meg med at jeg er statsminister, sa Cameron til pressen i dag.

Spaltist for The Times, Erica Sutcliffe, tror ikke fattigdom har noe med opptøyene å gjøre.

– Hva har f.eks. fattigfolk i London til felles med fattigfolk i Manchester? De kjenner jo ikke hverandre, og kan umulig ha snakket sammen siden de ikke har hatt råd til å besøke hverandre, påpeker hun.

Sutcliffe trodde først det var snakk om et sosialt opprør fra fattigfolk, inntil hun så TV-bilder av bråkmakerne som stjal og plyndret.

– Dette er kriminelle personer, ikke fattige. Hva slags interesse skulle fattigfolk ha av å stjele?