Belgierne er lei av å leve i et nullmannsvelde (foto: flickr.com/sblackley)

Ikke ett brutt valgløfte.

Store folkemasser har det siste døgnet strømmet ut i Brussels gater for å kreve en regimeendring. 30 000 demonstranter er nå samlet på La Grand-Place, og nekter å flytte seg før en regjering går på.

– Vi mangler den muligheten som alle andre moderne demokratier har, nemlig å kunne demonstrere mot en grådig regjering som bare karrer til seg mest mulig, og lever fjernt fra vanlige folk,  sier demonstrant Jean-Paul Papin.

Demonstrantene er lei av å leve i et nullmannsvelde hvor ingen statsleder går ut på tv og ber demonstrantene roe seg.

– Det føles helt meningsløst å gå her og bare hytte med neven i løse luften. Noen må innrømme at de har begått en feil. Hvis ikke, er folket fratatt demonstrasjonsvåpenet, fortsetter Papin.

Siutasjonen er svært spent, og noen demonstranter frykter for hva som vil skje dersom protestene kommer ut av kontroll. En kvinne i 50-årene sier til 5080.no:

– Jeg aner ikke hva som vil skje. Vi har ingen statsministerbolig å sette fyr på.

Folkemassene får både støtte fra opposisjonen i landet som krever en regjering å være opposisjon mot, og de mange belgiske karikaturtegnerne som trenger en statsminister å gjøre narr av.

En av inititivtagerne til demonstrasjonen, René Franquin, sa i en appell i går kveld:

– Politikerne lovet oss mange ting under valgkampen, og nå er ikke et eneste valgløfte brutt. Jeg går ikke herfra før jeg kan kaste denne brosteinen på noen!