(Foto: flickr.com/Youth Policy)
(Foto: flickr.com/Youth Policy)

– Sivilisert måte å løse en okkupasjon på.

I takt med at spenningene stiger på Krimhalvøya, intensiverer FNs generalsekretær sine oppfordringer om at partene må komme til forhandlingsbordet.

– Vi må få gjenopprettet dialogen mellom de russiske og ukrainske myndighetene. Jeg kan ikke få sagt det nok: Dette er den eneste veien til en russisk okkupasjon som alle parter kan leve med, sier Ban Ki-moon.

Han mener forhandlinger er den riktige metoden for å unngå en blodig okkupasjon.

– Både Russland og Ukraina må forstå at de har alt å vinne på å snakke sammen. De må komme sammen med et åpent sinn og lytte til hverandres bekymringer vedrørende det russiske maktmisbruket.

Ledelsen i Ukraina har ennå ikke besvart henvendelsen, men Russlands president Vladimir Putin har i dag sagt seg villig til å lytte til hva ukrainerne har å si.

– Dialog er den siviliserte måten å løse en okkupasjon mellom to broderfolk på. Derfor har vi allerede innledet samtaler med landets president Viktor Janukovitsj her i Russland. Jeg er villig til å diskutere alle sidene ved denne okkupasjonen.

Betingelsene for at samtalene kan begynne, er ifølge Ban Ki-moon: Full stans i aggresssjonen fra russiske styrkers side, samt at Ukraina frasier seg alle krav på Ukraina.