(foto:flickr.com/thomashawk)
(foto:flickr.com/thomashawk)

Imøtegår kritikerne.

I et åpenthjertig intervju med 5080posten, forteller FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, om sin lederstil.

– Jeg har registrert at min framteden har vært utsatt for mye kritikk den siste tiden. Men væremåten er helt i tråd med mitt livssyn: apatisk buddhisme, sier Ki-moon lavmælt.

Målet med apatisk buddhisme er å finne fram til en tilstand av stabil og varig ikke-tilstedeværelse.

– Man skal handle, tale og tenke på en måte som gjør at omgivelsene ikke enser deg. En bør derfor gå som om man er en del av tapetet, og sitte i stolen som om den var en del av deg. Et godt tegn på at man er en god apatisk buddhist, er å være så lenge stille at man begynner å sikle, mumle-slever Ki-moon.

Ban Ki-moon har innført apatisk buddhisme som en policy for FNs fredsforhandlinger, under navnet «stille diplomati», eller «hvisking».

– Når vi sitter rundt forhandlingsbordet, starter jeg med å hviske til en av mine rådgivere, som så hvisker videre til sin sidemann. Når hviskingen omsider når diktatoren, sier han høyt hva han hørte, og alle får seg en god latter. Budskapet mitt får dermed ingen konsekvenser og jeg lever i tråd med den apatiske buddhisme, hvisker den stillfarende generalsekretæren.

Kritikken fra Norge vil Ban Ki-Moon møte på sin apatiskbuddhistiske måte: Under besøket i Norge i slutten av august, har generalsekretæren bestemt seg for å være så apatisk at han faktisk ikke besøker landet.

– Som en stille protest skal jeg forbli på mitt kontor og øve på siklingen.