Så rik at han ikke ser forskjell på original og kopi.

Under en auksjon på Sotheby’s i New York natt til i dag, sikret en anonym kjøper seg det ultimate beviset på at han er uspiselig rik.

– En historisk dag! Denne personen, mest sannsynlig en mann, er så kvalmt rik han at bladde opp nærmere 700 millioner kroner for et motiv vi andre kan kjøpe i enhver bokhandel for 50 kr, eller printe ut gratis fra nettet, jubler kunsthistoriker Øystein Storm Bjerke.

Ifølge Storm Bjerke, er Edvard Munchs «Skrik» det perfekte kjøpet om man vil signalisere til verden at man er så rik at det vekker vemmelse.

– For det første er maleriet verdens mest reproduserte maleri. Alle har sett det, og det finnes til og med tre andre originaler. Dessuten er denne personen så tjukk i penger at han sannsynligvis ikke klarer å sette pris på forskjellen mellom en original «Skrik» og en reproduksjon.

Storm Bjerke mener dette er et stort øyeblikk i kunsthistorien.

– Det er en lettelse å se, at trass i mange krasse angrep på verdens kapitalister, holder kunstverden seg fortsatt inne med de ubehagelig rike. Og det er jo oppgaven til både kunsten og de nyrike: De skal provosere.