(foto: flickr.com/antaldaniel)
(foto: flickr.com/antaldaniel)

5080posten, 10. november 1989.

Lover å rydde opp.

Det er krisestemning i kontorene til DDRs etterretningstjeneste Stasi etter at vandaler i går klarte å slå sprekker i Berlinmuren, og flere tusen øst-tyskere forvillet seg inn i Vest-Berlin.

– Dette er en tung dag for alle i Stasi. Vi har ikke annet å gjøre enn å legge oss flate. Det er klart vi burde sett dette komme, sukker stasigeneral Thomas Littbarski.

Littbarski mener en slik hendelse truer hele Stasis legitimitet:

– Skattebetalerne gir oss store summer hvert år for at vi skal kunne ligge i forkant. Stasi, DDRs flaggskip, har 86 000 ansatte og et øre ved hvert middagsbord i landet. Det er klart at noen har dritet på draget.

Men aller mest er likevel stasigeneralen bekymret for Stasis renomme.

– Vi er regnet som den beste etterretningstjenesten i verden, og det har tatt oss mange år å bygge opp Stasi som merkevare. Hvis vi ikke rydder opp straks, er jeg redd den vanlige mannen i gata vil snu oss ryggen.

Etterretningsorganisasjonen skal nå gjennomgå sine internrutiner, og nedsetter i dag et partipolitisk avhengig utvalg som skal gjennomgå hele saken.

Littbarski ønsker, på vegne av hele organisasjonen, å rette en beklagelse til de familiene som er blitt berørt av nattens hendelser:

– Til alle de som har venner eller familiemedlemmer som har forvillet seg ut i dekadensens Vest-Berlin, med sin gatekjøkkenmat og sine Levis-bukser: Jeg beklager. Dette var en glipp som aldri skal skje igjen.

Også på kontorene til propaganda-departementet er stemningen i dag laber. Propagandasjef Karl Rösler sier til 5080posten at han er veldig lei seg.

– Det kan se ut som om vi ikke har flinke nok til å få fram budskapet vårt. Vi har kanskje ikke vært tydelige nok.