Nummer én på østeriske hitlister er nå «Like a svastiska in the wind». Hymnen, som har den offisielle tittelen ’Auf wiederzehn edelweiss zum österreich’, hedrer den nylig avdøde østeriske politikeren Jørg Haider.

Haider omkom under tragiske omstendigheter i en billulykke lørdag 11 oktober. Til tross for en rekke motstridende vitneforklaringer, har dødsfallet blitt klassifisert som en ’tragisk ulykke’ i det østerikske politiets offisielle pressemelding. Haider skal ha vært alene i bilen, på vei til sin mor for å feire hennes gebursdag.

I en spontan sorgreaksjon, kontaktet sangeren Helmut Lotti rock/pop artisten Falcos bror, Heinrich Hoffmann Hölzel, for både å trøste og å søke trøst. For Hölzel var dette som om lynet slo ned for annen gang. Første gang var da hans kjære bror Falco døde, også i en bilulykke.

Lotti og Hölzel ble raskt enige om at den beste måten å hedre Haider på, var å uttrykke sorgen ikke bare de følte, men som hele nasjonen følte, på musikalsk vis.

Østerikets Edelweiss opptrådde alltid med alvor og overbevisning i sitt virke som politker, men innad i partiet var han kjent som en showman og hjerteknuser.

Det er åpenbart for alle, selv for de som kun har hørt en eneste av Falcos sanger, at politikeren Haider og musikeren Falco hadde et dypt og inderlig forhold til hverandre. De var begge drømmere og visjonære, og likte begge å kle seg opp som Mozart.

Koblingen mellom Helmut Lotti og Haider, er kanskje ikke like kjent, selv om også Lotti setter pris på klassiske musikere (har gitt ut albumet ’Helmut Lotti goes classic’). Vennskapet går likevel dypere og lengre tilbake: Helmut Lottis debutalbum, ’Vlaamse Nachten’ (flamske netter, red. adm), med sin eksplisitte støtte til Vlaams Belang, ble offentlig rost som et ’mesterverk i arisk ånd’ av Haider. Felles idealer blomstret i et dypere vennskap, noe som vises i at Lottis senere album ’Just for you’ var dedisert til nettopp Haider.

– Dette er ikke bare en sang hevder Lotti bestemt, det er en kjærlighetserklæring, en hymne til et eksepsjonelt menneske.

’Auf wiederzehn edelweiss zum österreich’ blir utgitt på både Lottis (’Tribute to the true king’) og Falcos (’herzen schmerzen’) kommende album. Inntektene fra singelsalget vil gå til organisasjonsbygging som var Haiders hjertesak. – Haider var særlig flink til å rekruttere ungdom på ville veier til sin organisasjon, sier Lotti, og håper at dette arbeidet vil overleve Haiders død.

Haider satte pris på edelweissens hvite renhet.

Hölzel og Lotti planlegger også stille seg i spissen for en trygg trafikk-kampanje.
-For mange av våre beste menn har dødd før tiden, utbryter en gråtkvalt Hölzel.

Et sted i Østerrike gråter en edelweiss blod.