(foto: flicr.com/wild_speedy)
(foto: flicr.com/wild_speedy)

– For å heve nivået, sier forsker.

Etter at Nils Johan Semb ble toppfotballsjef har debatten rast om størrelsen på Tippeligaen. Forsker ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Endre Haug, er ikke i tvil om hva som er hans råd:

– Skal vi få til et skikkelig godt nivå i Tippeligaen, bør vi kutte ned til to lag, sier Haug til 5080posten.

Haug har forsket på størrelsen av ligaer i en årrekke, og mener bestemt at kvaliteten synker jo flere lag som deltar.

– Verdens største turnering er Norway Cup, men det er jo ingen som vil finne på å si at det er den turneringen som holder høyest nivå i verden. Hadde Tippeligaen hatt like mange lag som Norway Cup, spår jeg at nivåforskjellen mellom dem hadde blitt utvisket.

For å sikre en liga med høy kvalitet og mange spennende toppkamper, foreslår forskeren en serie bestående av kun Brann og Rosenborg.

– Dette er to lag som vil trekke mange tilskuere til hver kamp, og det er alltid mye buzz rundt disse kampene. I tillegg vil det være toppoppgjør hver helg siden begge lagene er involvert i toppstriden.

Haug ser for seg et system hvor lagene møtes 32 ganger, og hvor vinneren går til Champions League. Taperen rykker ned.

– For å skape litt ekstra spenning mener jeg at også det nest nederste laget må spille kvalifisering mot det nest beste i Adeccoligaen. Hadde det ikke vært kult hvis neste års Champions League-deltaker stod i fare for å rykke ned? Jeg merker jeg får gåsehud bare av å snakke om det.

Det er mulig å bytte inn VIF for Rosenborg, mener forskeren. Argumentet for dette, er at nivået på casuals-oppgjørene vil gå kraftig opp.

– Alle store ligaer er preget av store casualsoppgjør. Brann og VIF er de eneste lagene i Norge som har hooligans med et internasjonalt snitt. Vi vil vel alle unngå slike elendige oppgjør som de Start-supporterne har vært innblandet i. Med skikkelig god matching tror jeg at Branns og VIFs bråkmakerne kan ta et skritt opp på den internasjonale scenen.

Oppdatering, kl 22: 16: Norsk Tipping har protestert mot forslaget som de mener vil gjøre Tippekupongen litt for enkel.