5080 BAKGRUNN: Tunfisk som menneskeføde har tilsynelatende vært en solskinnshistorie fra A til Å. Nye rapporter rokker ved denne vedtatte sannheten, og setter tunfiskene i langt dystrere lys. 5080 har snakket med ‘Torbjørn’, en av mange der tunfisken har vært inngangsbilletten til et vektløfterhelvete.

– Jeg hadde aldri tenkt på vektløfting egentlig, ikke seriøst i hvert fall. Men, du vet, så var det en jente på skolen jeg ville imponere. Jeg var en tynn spjæling da, sier ‘Torbjørn’ med et skjevt smil. Jeg måtte bli ‘stor’ i en fei, og da er det lett å ty til snarveier. Alle proffene spiste tunfisk, så da begynte jeg med det også. Det var kjærlighet fra første bit, den himmelske smaken lekende på tungespissen, et frontallangrep på samtlige sanser. Snart spiste jeg tunfisk hver dag, og trente som det gjaldt livet. Alt gikk min vei.

Det var da det begynte å gå utforbakke, jenta på skolen ville ikke vite av meg på tross av min nye fysikk. Da kunne jeg like gjerne gi opp vektløftingen tenkte jeg, jeg var tross alt grusomt lei blodslitet. Det viste seg lettere sagt enn gjort.

Jeg begynte å legge på meg, mye. Jeg vet ikke om det var tunfisken eller oljen den lå i (red.adm : hermetisk tunfisk i olje). Det gikk rett og slett ut over helsen. Det andre problemet var at alle rundt meg antok at jeg trente siden jeg spiste så mye tunfisk. Det forsterket kroppspresset, og nederlaget, da jeg begynte å ese ut. Men jeg kunne ikke gi opp tunfisken, selv etter at overvekten ble livstruende. Til slutt hadde jeg ikke noe annet valg enn å begynne å trene igjen, uansett hvor mye jeg hatet det. Nå er hver dag er en kamp, en kamp jeg ikke unner andre å måtte utkjempe. Det er derfor jeg står frem, for å advare ungdommen. Tunfisken slipper aldri tak i deg.


Farligere enn kokain? Avbildet er en såkalt ‘lett’ variant
der olje er erstattet med vann.


5080 forteller ‘Torbjørns’ historie til lege Oscar Helgesen, spesialist på tunfiskavhengighet. -Norsk tunfiskindustri er en kynisk industri utelukkende opptatt av profitt, konstaterer han. Antallet avhengige øker eksplosivt forteller Helgesen. Myndighetene må gripe inn med omfattende reguleringer, hevder Helgesen og viser til Italia der tunfiskindustrien er pålagt å selge tunfiskprodukter med tilsetningsstoffer for å hindre avhengighet.

– Hvor lett er det å bli avhengig av tunfisk med vaniljekrem og karamellsaus, spør han retorisk.