Skjermbilde 2013-09-30 kl. 13.47.15
(foto: flickr.com/Bringsverd)

En profilert journalist i en av Norges største sportsredaksjoner, er anklaget for å ha holdt tilbake vesentlig informasjon om flere toppoppgjør i norsk fotball. Journalisten ble i dag suspendert mens saken nå granskes av Norges Fotballforbund.

– Anklagene er svært alvorlige. Vi har blant annet fått inn tips om at vedkommende skal ha unnlatt å opplyse om at spillere som har scoret i viktige kamper, hadde bursdag på samme dag, sier informasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, til 5080.no.

Norsk presses general, Per Edgar Kokkvold, mener journalisten har forsømt sin oppgave.

– Sportsjournalistens rolle i samfunnet er å finne koblinger mellom idrettsprestasjoner og idrettsstjerners fødselsdager. Leserne har krav på å vite hvis f.eks. Magnus Wolff Eikrem gir seg selv den perfekte bursdagsgave og blir matchvinner, forklarer han.

Kokkvold kjenner ikke til andre eksempler fra Norge, hvor pressen ikke har opplyst om at idrettsstjerner har gått til topps eller scoret mål på sin egen bursdag.

– I Norge har vi normalt veldig gode rutiner på dette. Jeg kjenner til noen tilfeller fra Tyrkia, hvor bursdager ikke er like mye tilstede i journalistenes bevissthet, men jeg hadde ikke trodd at dette skulle komme til Norge.

Etter det 5080.no kjenner til, skal den anklagede blant annet latt være å nevne at et hat-trick ble scoret på 30-årsdagen til en Tippeliga-spiller.

– Intervjuet som fulgte, handlet mest om de sentrale situasjonene i kampen. Spilleren ble ikke engang spurt om hvordan han skulle feire etterpå, sier en anonym kilde i NFF.