(Foto: Myrmi)
(Foto: Flickr.com/Myrmi)

– Skal ikke ha noe å si på dette nivået.

Tirsdag er det Magnus Carlsens tur til å spille med hvite brikker i Sjakk-VM, men mye tyder på at det ikke vil gå like knirkefritt som forrige gang.

– Vi mangler noen brikker. Da er reglene sånn at vi må finne erstatninger for disse brikkene i roteskuffen, sier talsmann for arrangørene, Permit Easwaran.

Carlsen må blant annet spille med en Cola-kork som tårn, noe NRKs sjakkekspert Torstein Bae ikke tror vil påvirke unggutten noe særlig.

– For spillere på dette nivået, skal det ikke ha noe å si. Dette er ikke uvanlig i sjakk eller andre brettspill. F.eks. skjedde det i 1970 i kampen mellom Bobby Fischer og Donald Byrne, da Fischer måtte spille med en Pez-dispenser som dronning.

Hverken Anand eller Carlsen vil påta seg ansvaret at brikkene forsvant en gang etter lørdagens parti. Begge påstår at de puttet alle brikkene tilbake, selv om indisk presse har hevdet at Carlsen satte en brikke farlig nær bordkanten.

– Vi har et ordtak i sjakk som sier «Ein figur am rand, bringt kummer und schande», altså at en brikke på kanten ikke vil vare, fortsetter Bae, som kan opplyse om at NRK nå jobber på spreng for å få laget en 3D-framstilling av de nye brikkene.

I tillegg til Cola-korken, må spillerne bruke både mynter, timeglass og noen plastikkting som ingen helt vet hva er. Dagens parti foregår imidlertid med vanlige brikker, siden Andreas Agdestein i det norske teamet motvillig gikk med på å låne bort sitt brett.

– Men jeg må ha det tilbake i kveld. I morgen reiser jeg nemlig hjem på hytta i Norge, og der har vi bare et yatzi-spill med tre terninger.