(foto: flickr.com/tittentem)

– Gunstig med usunne farsrelasjoner.

En studie gjennomført ved Norges Idrettshøgskole viser at det er gunstig for idrettsutøvere å ha et unormalt nært forhold til sin egen far.

– Så mange som 84% av norske OL-vinnere er pappadalter. De beste norske utøverne innenfor alle sporter har problemer med å forlate huset uten sin egen far, sier 1. amanuensis Kåre Lunnan.

Store pappadalter i norsk idrett er  f. eks. Kjetil André Aamodt, Morten Gamst Pedersen, Ole Lukkøye og Isabell Herlovsen. Lunnan peker på de to beste norske utøverne fra Tour de ski som gode eksempler på usunne farsrelasjoner.

– Både Therese Johaug og Petter Northug Jr. er bare opptatt av to ting i livet, nemlig å gå fort på ski og å blidgjøre sin egen far. Egentlig betyr dette at de bare er opptatt av en ting: Å blidgjøre sin egen far. Disse fedrene blir jo bare fornøyde når barna går fort på ski.

Undersøkelsen samsvarer delvis med funn fra andre land.

–  Undersøkelser i USA tyder på at amerikanske utøvere drar fordel av å ha middelklassemødre som griner når utøverne går i mål. I Russland er det gunstigst å ha fedre som slår, opplyser Lunnan.

Den norske undersøkelsen finner imidlertid ingen andre positive effekter ved å være pappadalt.