(foto: flickr.com/marcusmccurdy)

Ble observert løpende til bussen.

Norsk kappgangmiljø er i sjokk etter at utøver Erik Tysse har avlagt positiv dopingprøve. Stoffet bergenseren har testet positivt på, er CERA – et stoff som gir kappgjengere evnen til å løpe.

Treningskamerat Trond Nymark frykter CERA kan ødelegge sporten.

– Det vil undergrave hele poenget med kappgang hvis alle plutselig kan løpe. Sportens apell ligger nettopp i at publikum får se en gjeng som ikke kan løpe, men desperat forsøker, sier Nymark som frykter at han kan bli den eneste på Vestlandet som ikke kan løpe.

Dopingjegerne skal ha fattet mistenke da Tysse for tre uker siden ble observert løpende til bussen. Tysses advokat, Gunnar Martin Kjenner, har bedt om å få gjøre en rekonstruksjon av Tysses tur til bussen, noe Antidoping Norge har avslått.

– At Tysse rakk bussen er i seg selv svært alvorlig. Sportens troverdighet hviler på at det eksisterer et samsvar mellom det pulbikum får se på tv og hvordan ting fungerer i den virkelige verden, sier Anne Mevatne ved Antidoping Norge.

Den positive dopingprøven har satt fart i debatten om det såkalte «kappgangsyndromet». Noen mener syndromet skyldes en medfødt muskelsvikt, mens andre mener det er tillært – en opparbeidet redsel for høye hastigheter og god underholdning.

– Hvis man kan få evner til å løpe av å ta CERA, burde det være et bevis på at kappgangsyndromet er medfødt. Vi får håpe at denne skandalen fører til at kappgang endelig kan bli en del av Paralympics der vi hører hjemme, sier Trond Nymark.

Følg 5080 på facebook, twitter og youtube.