(Foto: Kjetil Ree, Wikipedia)
(Foto: Kjetil Ree, Wikipedia)

Har alltid drømt om å representere Norge i en flytsone.

Foran lørdagens EM-kvalifiseringskamp mot Malta er trener Per-Mathias Høgmo optimistisk med tanke på avansement.

– Med en god prestasjon tror jeg vi kan klare å kvalifisere oss direkte til flytsonen. Det er et trangt nåløye, og det er mange gode lag som kjemper om å komme til flytsonen, så vi er avhengige av å ha litt flyt, forklarer Høgmo.

Landslagstreneren vil ikke si noe om Norges sjanser for å kvalifisere seg til et EM-sluttspill i Frankrike

– Vi tenker ikke sånn. Resultater kommer av prestasjoner, og prestasjoner kommer etter langvarig flytsone over tid. Gjør vi det bra, og flyten ruller vår vei, så har vi en fair sjanse til å nå flytsonen 2016.

For å nå målet om flytsone mener Høgmo at Norge må heve seg flere flyt.

– Og da snakker vi om flytsone innenfor begge boksene. Men det er også en prosess hvor vi må tørre å være utradisjonelle og evne å flyte utfenfor boksen.

Flytsoneprosessen handler om de små detaljene, som å huske å sette telefonen i flytsone, til full fokus på totalflyten.

– Det er som den franske filosofen Heraklit sa: «Panta rei». Det er spansk og betyr at alt flyter over i alt. Og det gjelder både filosofi, fotball, livet, historier fra nordnorge, fakta og fiksjon. For når jeg flyter i elven for annen gang, har både jeg og elven flytt over i hverandre.

Helt siden han var en liten gutt, har Høgmo drømt å representere Norge i en internasjonal flytsone.

– Jeg elsker flyt. Som jeg pleier å si til spillerne mine: jeg er ikke fotballtrener, men flyttrener. Jeg trener spillerne mine i flyt ut fra en totalprosess. Og da må man tørre å tro på at det er mulig å flyte med de store flyterne. Hvis noen prøver å trekke oss ned, flyter vi bare opp igjen.