Hvis ikke Norge kaster penger ut av vinduet, hvem vil gjøre det da? (Foto: Sjur Stølen / Aktiv i Oslo)
Hvis ikke Norge kaster penger ut av vinduet, hvem vil gjøre det da? (Foto: Sjur Stølen / Aktiv i Oslo)

– Stimulerer næringslivet rundt.

I et intervju med 5080.no i dag, innrømmer IOC-medlem Gerhard Heiberg at OL bare er et kort ord for å kaste penger ut av vinduet.

– Men det er en myte at du taper penger på å kaste dem ut vinduet. Situasjonen er motsatt: Det er en klar sammenheng mellom rikdom og kasting av penger ut vinduer, hevder Heiberg.

Det norske IOC-medlemmet mener pengekasting kan virke stimulerende på næringslivet.

– Sett at man kastet ut 100 millioner kroner ut av vinduet. Da kan vinden ta tak i, alle fall en del av sedlene, og noen av pengene vil kanskje lande på bensinstasjonen på andre siden av gaten, forklarer han.

– Bensinstasjonen kan så kaste disse pengene ut av sitt vindu, og så ender kanskje noen penger opp hos en småbarnsfamilie som kan bruke disse pengene til å kjøpe dyre OL-billetter. Egentlig er det bare vinden som setter grenser!

Heiberg mener videre at å kaste store summer ut av vinduet eller spyle dem ned i do, er godt for den nasjonale selvfølelsen.

– Det er ikke tilfeldig at det er en økende interesse for å arrangere OL blant diktaturer. De vet at OL er en god måte å skape legitimitet på, samtidig som de kan vise verden at de faktisk har penger som de kan kaste.

Et norsk OL-arrangement kan også bidra positivt til turismen, ifølge Heiberg.

– Et slikt pengesløseri, kan inspirere turister til å kommer til Norge og sløse penger her. Tenk, hvis turister kastet penger ut av toppen av Holmenkollbakken! Da vil pengene kunne drive med luftstrømmene helt over til f.eks. Bærum.