– Har lang erfaring i å ikke nå store mesterskap.

Tidligere landslagstrener i fotball, Åge Hareide, er urolig for at landslaget nå er på feil spor:

– Egil er veldig praktisk orientert. Han gir gutta enkle og gode retningslinjer. Med en slik oppskrift vinner du fort fotballkamper, sukker Hareide som var i ferd med å videreføre en lang norsk tradisjon med å ryke ut i VM-kvaliken.

Sunnmøringen er blant dem som er redd for at Norge nå kan ha en mulighet til å nå VM i Sør-Afrika. Han velger derfor å ta bladet fra munnen, og gi den nye landslagstreneren noen råd.

– Jeg har lang erfaring i å ikke nå store mesterskap. Det er egentlig ikke så vanskelig. Viktigst er å fokusere veldig lite på det lagtaktiske og mye på det mentale. Hvis man gir inntrykk av at fotball bare er psykologi og at treneren kan manipulere tankene til alle spillerne med enkle motivasjonsteknikker, er mye gjort.

Hareide forteller at han brukte mye tid på å skape et bilde av seg selv som en yppersteprest som kunne trylle fram gode prestasjoner blant spillerne.

– Jeg pleier å vri på det gamle uttrykket «La ballen gjøre arbeidet» til «La det mentale gjøre arbeidet». Det sier mye om hva jeg står for som medisinmann.

Treneren har også stor tro på å hause forventningene opp på et urealistisk høyt nivå.

– Det var viktig for oss å snakke i store ord og vendinger. «Stolte øyeblikk» og » Nye Norge» er lite konkrete visjoner som folk kunne fylle med alle håp de måtte ha på vegne av oss. Du vet: Jo høyere du faller, jo høyere oppe har du vært.

Han forklarer at han klarte å dra landslaget flere plasseringer nedover på FIFA-rankingen ved å snakke mye med spillerne:

– Vi snakket mye sammen om å skyte stang inn istedet for stang ut. Fotball handler jo bl. a. om marginer, og det snakket vi altfor mye om. Jeg husker at det siste jeg sa til John Carew før han gikk på banen mot Ukraina: «Nå går du utpå der og får marginene med deg. Tving dem over på din side og motiver stengene til å jobbe med deg, ikke mot deg». Meningsløst babbel, selvsagt, og det ga jo ikke resultater.