(foto:flickr.com/olaeinang)
(foto:flickr.com/olaeinang)

Kan ikke spille fotball, men har regnskapet i orden.

For fotball-klubben Hamkam, som rykket ned fra Adeccoligaen forrige sesong, ser det nå ut som om det åpner seg en mulighet for deltakelse i Afrika-mesterskapet.

Ettersom Togo ikke lenger deltar i mesterskapet, kan det se ut som om super-vara Hamkam kan ta deres plass.

– Siden vi ikke kan spille fotball, har vi nå begynt å satse på å ta plassen til dem som kan spille fotball, men som av en eller annen grunn ikke får mulighet, sier Hamkam-trener Vegard Skogheim.

Skogheim forteller om en langsiktig strategi, der han selv la om taktikken allerede midtveis i fjorårssesongen.

– Jeg begynte å konsentrere meg mer om de regnskapsmessige delene av klubbdriften, og mindre om de rent sportslige. Hvis du har regnskapet i orden, kan du nå virkelig langt. Vi kaller det «best uten prestasjoner».

Den visjonære treneren utviklet sin stand-by-filosofi etter en episode på ungdomsskolen.

– Vi skulle ha prøve, og jeg hadde ikke lest. Til mitt store hell ble klassens elverådsrepresentant syk, og jeg som var vara, måtte gå på elevrådsmøtet i stedet for å gjennomføre prøven. Det var da jeg skjønte at det lå en framtid i å være vara.

Skogheim tror laget kan gjøre det bra i mesterskapet, og minner om Danmark som gikk hen og vant EM 1992 etter å ha fått plassen til Jugoslavia.

– Taktikken for mesterskapet er enkel: Vi satser på at minst ett lag trekker seg fra hver runde. Men nå må vi skynde oss. Vi må være tidlig ute på Gardermoen siden vi skal reise med uavhentete billetter.

Oppdatering, kl 12: 03: Hamkam tar over Jostein Pedersens oppgaver i NRK.