boksing– En 35 år lang natt er over.

På søndag, for første gang på 35 år, våknet millioner av nordmenn opp til et land uten proffbokseforbud. En tydelig stolt borgerlig regjering har feiret den historiske begivenheten i flere dager.

– I en 35 år lang natt har vi stått på siden av det gode selskap. Kampen mellom Cecilia Brækhus og hun andre, markerte at Europa igjen er samlet, sa en beveget Erna Solberg.

Ordene falt under en minnemarking mandag formiddag hvor hun og regjeringen hedret alle som mistet livet i kampen mot forbudet.

– Dette hadde ikke vært mulig uten de mange medlemmene av Unge Høyre og FpU som ga sitt liv i kampen for friheten. Frihet til å slåss uten hjelm og frihet fra å forholde seg til forskning på hodeskader i boksing.

– Dessuten er det et spørsmål om ytringsfrihet. Når vi vet 90% av all kommunikasjon er kroppsspråk, handler egentlig proffboksing om retten til å si det du vil – i trynet på hvem du vil.

Statsministeren la også ned en krans utenfor Oslo Spektrum, og kunngjorde at arenaen nå vil bli omgjort til nasjonalt minnesenter for proffbokseforbudet.

– Vi skal sette opp hvite Segways som skal kjøre fra hele landet til Oslo Spektrum. Det er viktig at ungdom lærer hvordan det var å leve under bokseteppet.

Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er en skamplett for venstresiden at ingen av de rødgrønne partiene var representert under den historiske boksekampen. Han får støtte av historiker i Civita, Bård Larsen:

– Venstresidens autoritære svermerier vil ingen ende ta. Det er trist, men ikke overraskende for en som meg som jobber med å huske Stalin og Pol Pot.