– De beste konkurrerer mentalt, uansett.

– Det mentale har blitt så viktig i moderne idrett at vi mener det er på tide å skille dette ut som en egen øvelse, sier Magnar Aas, leder for Norges Mentalforbund (NMF).

I flere år har Aas og NMF arbeidet for at det skal konkurreres i rene mentale øvelser i OL, og Aas mener de olympiske leker i Vancouver har vist behovet for en slik utvikling.

– I realiteten konkurrerer de fleste på toppnivå bare mentalt. Vi kunne derfor fått likere konkurransevilkår hvis vi hadde kunnet unngå alle disse utenommentale momentene.

Foreløpig har man arrangert prøvekonkurranser i 15 km mentalt, og håpet er at denne øvelsen skal være på programmet i Russland om fire år.

– Vi har ikke bestemt oss for om det skal konkurreres i klassisk eller friteknikk, kanskje man kan til og med kan bytte underveis. En ide, som foreløpig bare er på tegnebordet, er kombinert, hvor man først gjennomfører en hoppkonkurranse, for så å arrangere en 5 km mentaljaktstart.

De beste mentale utøverne har egne smøreteam, forklarer Aas:

– Smøreteamet består stort sett av folk med bakgrunn fra næringslivet, som er eksperter på å gjøre utøverne mer mentalt påvirkelige.

Allerede nå opplever dessverre sporten problemer med doping. Vanligst er det å ruse seg på LSD, noe som gir særlige fordeler i friteknikk.

– Det har også vært diskutert om man skal forby såkalte høydehus, hvor man simulerer at man befinner seg på toppen av et fjell i Nepal, og får mental veiledning av en vis munk.

Oppdatering, kl 13: 02: Den paralympiske komite ønsker at utøvere med svekkede mentale evner, som fans av Desken på NRK 3, skal kunne delta i de paralympiske leker.

Følg 5080 på facebook og twitter.