Denne artikkelen er produsert av 5080s søndsgmagasinredaksjon

Sex- og samlivsspalte med vår egen Geir Brede

Etter noen opplevelser den siste uken, som jeg ikke vil komme nærmere inn på, har jeg skjønt verdien av å ha et kaldt hode. Spalten denne gang skal derfor handle om øvelser som er nyttige å gjøre før du skal fatte store beslutninger.

Et samliv består av mange valg. Skal jeg ligge med kollegaen min på jobben? Er denne jenten verdt å være utro med? Er ikke hun i et for nært slektskap med min kone? Store beslutninger krever ro, et kaldt hode og kynisk kalkulasjon. Det kan være lettere å oppnå denne fonuftstilstanden ved hjelp av et sett øvelser og ritualer jeg har utviklet.

For det første er det lurt å lære seg å puste med magen. Pust gjennom nesen og la magen fylles med luft. Pust rolig ut, og kjenn på hvor godt pusten gjør.

Dernest anbefaler jeg den urgamle japanske disiplinen ”origami”. Finn frem et papir og brett et papirfly mens du tenker nøye over saken.

Til sist bør du absolutt ta deg runk. En runk senker stressnivået, får tankene over på andre ting, og gir deg et klart hode. Noen ganger kan det være knapt med tid før du må foreta beslutningen, og skal du bare gjøren ett av disse ritualene, bør du ta deg en runk. Det er i det hele tatt mange grusomme ting som kunne vært unngått om flere hadde tatt seg en håndjager før, og ikke etter, viktige beslutninger.

Disse hadde f. eks. hatt svært godt av å runke oftere, og til mer gunstige tidspunkt:

– Saera Khan
Banksjefene i DnB
– Åge Hareide
– Hele Island