(foto: flickr.com/lennarthuizing)

Forbundet med mye skam.

I dag er dagen mange har ventet på: Dagen skattelistene blir offentliggjort. Mens journalister og nettbrukere gasser seg, er det noen som i lang tid har gruet seg.

– Det er mye skam forbundet med skattelistene. I praksis er skattelistene en god gammeldags gapestokk for oss som har null i skatteinntekt, sier Fredric Blauw på telefon fra sitt skatteparadis.

Blauw har i hele sitt voksne liv unndratt skatt, og føler skattelistene er en utidig grafsing i hans private forbrytelser.

– I ukene etter at likningen blir offentliggjort, er vondt for meg å gå på gaten. Jeg frykter hele tiden for at jeg skal møte naboen som, ifølge skattelistene, tjener mange millioner mer enn meg.

Han kan fortelle om stygge blikk når han og barna kjører rundt i sin nye SUV, og en ekkel følelse av at au pairen ikke gjør huset like rent som vanlig.

– Vern av privatlivets snusk har vært en av hjørnesteinene i vestlige samfunn. Det er bare i Norge at likningsmyndighetene er styrt av en slik kikkermentalitet. Vi forbrytere føler oss rett og slett ikke som en del av det norske samfunnet.