Al-Qaida har i en årrekke studert bussinessøkonomi for å filtrere ulike meglerghus og banker, hevder den norsk-amerikanske økonomen Jon Melon. – Dagens finanskrise er et resultat av al-quidas nye angrepsstrategi, sier han.
Al-Qaida har tidligere stått bak andre, og mer primitive angrep på børsen. Som kjent rammet 11. septemberangrepet børsen med en nedgang på 5 %. – Det var bare en forsmak. Dette angrepet er mye mer omfattende sier Melon.Medieforsker og statspsykolog Hans Petter Fulgesang tror Melons avsløringer er gunstige for USA. – En slik ytre fiende vil 1: Samle folket. 2: Feie vekk alle spekulasjoner om at det er amerikanernes egen feil at økonomien går i dass. 3: Styrke innbyggernes selvbilde gjennom punkt 2, sier Fuglesang.
Fuglesang har selv flere ganger opplevd den positive effekten av en ytre fiende. Første gang var natt til nyttårsaften for tre år siden. – Jeg var temmelig full, og syntes det var en artig ide å skyte opp alle rakettene, en natt før selve natten. Da jeg hørte min kone skrike og banne i andre etasje, fant jeg ut at det var lurest å legge seg på bakken og late som jeg var slått ned av noen fulle ungdommer, sier Fuglesang. Ifølge Fuglesang førte det hele til at politiet pågrep noen ungdommer for overfall og rakettoppskyting, mens han selv høstet mye goodwill fra familie og naboer.
Jon Melon er skeptisk til Fuglesangs påstand om at USA vil tjene på Al-Qaidas angrep. Han mener at alle angrep som er ødeleggende for økonomien, regnes som et tap. – Man kan sikkert få en umiddelbar gevinst av et angrep fra en ytre fiende, men all økonomiske forskning konkluderer med at det totalt sett vil defineres som tap, sier Melon. Melon forteller at det også var tilfellet ved Fuglesangs ytre fiende for tre år siden. – Da det ble kjent at en nabo hadde filmet Fuglesang skyte opp sine egne raketter, var det ingen av oss som syntes synd på ham lenger, sier Melon.