8366179245_7b9b2c7ef4_b
(foto: flickr.com/frognkommune)

5080.nos journalister har gått gjennom over 4500 tilsynsrapporter fra norske barnehager. Her er noe av det vi fant:

«Snakket kun engelsk». Andøysløyfen familiebarnehage:

Tre dager i uken var barnehagen med fem barn, hvorav fire under tre år, bemannet med kun én engelskspråklig assistent, når det til enhver tid burde være to voksne der. Tilsynsrapporten betviler at dette kan være en god språkmodell for barna. Det ble heller ikke gitt pedagogisk veiledning i barnehagen. Eieren av barnehagen hadde vært borte i tre måneder, angivelig i Thailand på langtidsferie.

«Bleiekø». Auglend Barnehage:

Barnehagen hadde 60 bleiebarn, men kun stelleplass til 40. – Mye kø ved bleieskift, konkluderer kommuneoverlegen i tilsynsrapporten. Tilsynet avdekket også at renholdet i barnehagen var mangelfullt, og at det lakk i taket i atelieret, trolig fra ventilasjonsanlegget. Det ble i tillegg påvist lekkasje i en trappeoppgang og i et lagerrom.

– Ett ekstra stellebord er installert slik at vi nå har god kapasitet. En ny renholder er ansatt, skriver virksomhetsleder Bente Sjøthun til 5080.no. Sjøthun opplyser at ventilasjonsanlegg og takhimling er kontrollert, og at det ikke har vært lekkasje i ettertid.

«Drukningsfare» Bellevue Gård barnehage:

På uteområdet fant tilsynet store ansamlinger av regnvann som barn kunne druknet i. Innendørs var flere av panelovnene tildekket av inventar og puter. Da tilsynet gikk gjennom renholdsrutinene ble barnehagen gitt avvik etter at renholdsutstyret bar preg av uorden, samt vask av leker ikke inngikk i noen rutiner. I tillegg var bygningen slitt og fuktskadet, noe den kommunale barnehagen hadde varslet kommunen om.

– Vi har veldig godt tilsyn av voksne og lar ikke barna gå alene ute rundt disse vanndammene. Vi ønsker oss at det skal bli bedre drenering i barnehagen, men det er opp til kommunen å prioritere det.– Vi har blitt mer nøye til å følge opp rutinene for vask av leker og kontroll av panelovner, sier barnehageleder Gerd Boström.

«Avføringslukt». Hakkebakkeskogen familiebarnehage:

Ved tilsynsbesøket var hele barnehagen preget av avføringslukt, til tross for at barna sov ute. Manglende lufterutiner og bleiehåndtering, brannfare med håndklær hengende rett over panelovn. Ingen skåldesperre på håndvasken.

– Vasken var nylig installert, og rørleggeren hadde glemt å aktivere den innebygde skåldesperren. Tekstiler på panelovn må ha vært slurv, for vi bruker ikke håndklær, men engangsartikler. Uansett var det nok ingen brannfare, for våre panelovner har en overflatetemperatur under 45 grader. Avføringslukten må stamme fra nylig skift. Nå har vi installert mekanisk avtrekk, sier daglig leder Raymond Frivåg.

«Drikkekopper på do» Kjørnes barnehage:

Dårlig renhold, tykke støvlag, uhygienisk og hullete stellematte, drikkekopper på stellerommet, påfyll av drikkevann på toalettet. Dårlig vedlikehold, vegger med hull og avflasset maling. Ikke utført kontroll av inneklima eller radoninnhold.

– Samme dag som tilsynet kjøpte vi ny stellematte, og bestilte flislegging av de flekkete veggene som var vanskelige å holde rene. Inneklima og radoninnhold er målt og godkjent. Vi hadde drikkekopper på do for at barna lett kunne ta seg drikke når de var tørste, men flyttet koppene etter tilsynsbesøket, sier Gunn Haugen.

«Rød fluesopp på lekeplassen». Bjerkvik barnehage:

Under tilsynet ble det funnet en rød fluesopp i barnehagens uteområde. Denne soppen er giftig og gir sterke magesmerter og brekninger. I tillegg ble det avdekket flere utstående spikre i barnehagens uteområde.

– Det er ingen tvil om at den er giftig. At den var i «vår» skog er skremmende, sier styrer Lill-Tove Jansson.– For oss var det et varsku som fikk oss til å lage nye rutiner. Vi har et kjempestort uteområde med trær og busker ved barnehagen. Det er et eldorado for ungene. Nå er vi flinkere til å følge med når barna er oppe i skogen.

«Mugg i matpakke» Skjomen barnehage:

Tilsynet reagerer på at barnehagens egne rutiner er for dårlige. Gammel matpakke med mugg tyder på dårlig renhold. Det ble også observert mye søppel på og ved barnehagens uteområde. I tillegg var flere av lekeapparatene i dårlig stand og utgjorde en fare for barna.

– Feilene på lekeapparatene fikk vi ordnet med en gang etter tilsynet. Søppelet ble også fjernet og vi har fått skriftlige rutiner på renholdet. Alle avvikene er ordnet opp i nå, sier styrer Kari Willgohs-Knudsen.