(foto: flickr.com/9439733@N02)

Rask og næringsrik rett basert på gulrot.

Geir Bredes matspalte.

I våre travle moderne liv er tiden den aller knappeste ressurs. Dette fører ofte til enkle, men dårlige løsninger på kjøkkenet hvor hverken sunnhet eller smak er i ivaretatt. Frykt ikke, det er i slike situasjoner gulroten stjeler showet.

Gulroten (Daucus carota), en tilsynelatende unnselig rotgrønnsak, tross sin fyrrige palett av grønt og sprakende oransje. Rik på både vitaminer og historie har vært gulroten vært benyttet som menneskeføde i årtusener.

Den ville gulroten oppstod i dagens Afghanistan, og vandret langs Silkeveien før den slynget seg rett inn i de egyptiske faraoers hjerter. Rosetta-steinen avbilder hieroglyfer av gulrøtter, og antyder at den ble brukt både som mat og potensmiddel. Dessverre viser moderne forskning at egenskaper som sistnevnte er uten rot i virkeligheten. Siden den gang har gulroten gått fra seier til seier, før den til sist ankom det kalde nord.

Som nordmenn flest, har jeg et forhold til gulroten. Lenge så jeg på den som en nokså kjedelig grønnsak påtvunget oss av velmenende foreldre. Jeg fikk først virkelig øynene opp for denne fantastiske veksten da jeg som rotløs ungdom haiket ned den gule flod i Kina for over tyve år siden. Jeg fikk lift med en falleferdig djunke som utelukkende beskjeftiget seg med transport av gulrøtter. Kapteinen på skuten lærte villig bort sine urgamle gulrotoppskrifter. En smakebit, og jeg var hektet. Fra det øyeblikket var det ingen vei tilbake – jeg var konvertertitt og gulroten var min messias.

Her følger oppskriften som forhindrer impotente smaksløker uten å legge en eneste sten til byrden for hverdagskokken!

Raspet gulrot

Ingredienser: En eller flere gulrøtter

Tilbreding:

1. Ta gulrøttene ut av posen.
2. Rasp gulerøttene. Nytes kald.

Bon appetissimo!