Breiavatnet hvor Aspøy pleide å bade på lørdagskveldene (foto: flickr.com/helgefar)

– Viser historiske bånd mellom Satoil og fulle siddiser.

Ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland (H), var tilstede under avdukingen av en bronsestatue av et monument dedikert til regionens oljevirksomhet. Bronsestatuen viser oljearbeideren Håkon Aspøy (1956 – 2005) mens han gjør det han likte best: Å være full.

– Håkon Aspøy var ikke bare en varm, omtenksom og helgedrikkende plattformarbeider. Han var ikke bare et menneske med en inntekt over 700 000. Han var et  symbol på alt oljevirksomheten har tilført den byen vår, sa Sevland i sin innledende tale.

Bronsestatuen er oppført utenfor Domkirken, og fremstiller et kjent skue for lokalbefolkningen: Aspøy liggende horisontalt, med mobiltelefonen i ølglasset . Den tilflyttede kunstneren Randy Stevens (43) står bak verket, og har brukt lang tid på å få til den karakteristiske rømmedressingen i Aspøys bart.

Som en del av avdukingsseremonien fremførte klasse 4B fra Eiganes Barneskole en gjenfortelling av historien om Aspøys legendariske bytur i 2003.

– Kvelden begynte med at Aspøy gikk på Dickens og møtte vennene Tormod og Frode. Noen timer senere så han Burley FC vinne mot Wolverhampton, og spanderte øl på alle de tilstedeværende. Dette er det eneste vi med sikkerhet kan si skjedde den kvelden. Morgenen etter våknet han opp i sengen med ett dødt pinnsvin. Vi har ikke kunnet dokumentere opplysningene om at han skal ha dirigert flytraffiken på Sola, eller arrangert en parade gjennom sentrum med 100 av byens løse hunder, fortalte elev Hanne Solveis til 5080.no etter framføringen.

Monumentet er finansiert med penger fra både Stavanger kommune og Statoil. Det er også Statoils logo som pryder statuens sokkel. Konsernsjef Helge Lund var helt fra begynnelsen klar på at Statoil skulle være med på prosjektet.

– Jeg synes statuen på en god måte illustrerer de historiske båndene mellom Statoil og fulle siddiser. Man drakk jo her også før Statoil, men da drakk de til kontoen ble tom. Med Statoil i byen kan de nå drikke til baren er tom.