Denne artikkelen er produsert av 5080s søndagsmagasinredaksjon

Nesseby tok av etter Black Sheeps seier i Melodi grand prix junior, og nå ropes det varsko. – At en slik begivenhet kan skape så mye glede og entusiasme, forteller om et samfunn med store problemer, sier Jan Olstad fra tenketanken FamilieFørst. – Overdreven feiring er et dårlig tegn.

Den gladkristne tenketanken uttaler seg om familie- og oppvekstvilkår. De er sjokkerte over det de ser utspille seg i Nesseby: FamilieFørst kaller det Riddu Riddusyndromet, en vrangforestilling som rammer et lokalsamfunn i nød. Syndromet utløses av nærkontakt med oslopressen eller riksdekkende fjernsyn.

Riddu Riddusyndromet er smertefullt å bivåne, fordi det sier mye om hvor dårlig de infiserte har det fra før: – Bak hvert jublende barn i bygda, skjuler det seg sannsynligvis et hjem preget av vold og drukkenskap, sier en gråtkvalt Olstad. – For hver kommunerepresentant som offentlig gratulerer Black Sheeps, kan vi anslå omlag to overdoser.

Begeistringen for Black Sheeps er dårlig nytt for Nesseby


Jan Olstad har også merket seg forhåpningene om en Black Sheeps-industri ved salg av t-skjorter, buttons etc. – Denne overdrevne optimismen er et symptom på pillerus og gonore. Han mener myndighetene virkelig må trø til for å få Nesseby på fote igjen, og har lansert ideen om OL 2018 i Nesseby. – Det er nok den rimeligste måten å reparere Nessebye, men det spørs om staten er villig til å ta den økonomiske byrden.