(Skjermdump: TV2)

5080 avslører pengesløseri.

Lever du i et samfunn? Ja, vil vel de fleste si. Visste du at veldig mange av de pengene som finnes i samfunnet – og som kunne vært dine – blir sløst bort?

Ta f.eks. TV-programmet «Harde fakta». I løpet av høsten bruker TV2 seks millioner kroner på å produsere dette student-TV-liknende programmet.

6 000 000 kr, det er mer kronestykker enn det bor mennesker i Norge. Eller like mye som konsernsjef Jan Fredrik Baksaas tjener på å jobbe i et halvt år. Eller – hvis du er tre år og ikke kan tallsystemet – det er like mange penger som tannfeen legger igjen i Skandinavia hvert år.

Programmet går på TV2, men blir produsert av produksjonsselskapet TV2hauser. Dette betyr at store deler av pengene som TV2 betaler for programmet, går rett i lommene til produksjonsselskapets eiere. Penger som kunne vært brukt på meg og deg.

Hvis man ser på programmets billige innpakning, er sannsynligheten stor for at TV2 betaler mye mer enn de må for «Harde fakta». Elin Ørjasæters holdningskampanje mot holdningskampanjer ser f.eks. ut som en statlig holdningskampanje fra 1980-tallet. Det er bare i det private Norge man kan betale millioner av kroner for en enkel power point-presentasjon.

Det verste av alt: «Harde fakta» kan ikke slå i bordet med tall som viser at programmet virker. Etter premieren i går kveld har ikke antallet holdningskampanjer gått ned, og staten bruker fremdeles penger på dialogprosjekter. 6 millioner rett ut av vinduet. Er du klar over hvor lenge man må holde vinduet åpent for å kaste ut de pengene? Like lenge som en skattebetaler.