(foto: Paul Bernhard)

– Tør ikke være stolte av vår egen jantelovkultur.

Samfunnsdebattanten Hanne Nabintu Herlands nye bok «Respekt», tar et knusende oppgjør med hvordan Norge behandler sine innvandrere.

– Det er en omvendt rasisme i dette landet. Vi tør ikke stille krav til at mennesker med mørk hud skal tilpasse seg det norske samfunnet, som er altfor mye preget av jantelov og apartheid, og i realiteten er like grusomt som Sovjet, utdyper Herland overfor 5080.no.

Herland, som har en mastergrad i religionshistorie, mener det bare er en ting som er verre enn rasisme, og det er omvendt rasisme.

– Omvendt rasisme fører til at vi godtar at mennesker, som har bodd hele livet i en annen kultur, sier hårreisende ting om det norske samfunnet. F. eks. at vi er en sovjetstat og at vi har apartheid her i landet. Dette er utrolig grove utsagn som vi, på grunn av janteloven, ikke slår kraftig ned på.

Trygdesystemet, den omvendte rasismen og den rettvendte stalinismen, er bare noen utslag av den norske janteloven, ifølge forfatteren.

– Det verste ved janteloven er at vi ikke tør å være stolte av vår egen jantelovkultur. Her må vi lære av utlendingene. Thailandske kvinner er f.eks. veldig glad i norsk kultur, og det må de få lov til å være uten å bli møtt med stigmatiserende jantelov. For vi er ikke akkurat verdensmestre i dette lille landet, og det er vi altfor lite stolt av.