(foto:flickr.com/mharrsch)
(foto:flickr.com/mharrsch)

Verdensstjerne støtter nytt opprop.

I dag offentliggjøres et bredt opprop fra 35 ulike kultur-organisasjoner som ønsker å bevare opphavsretten i sin nåværende form.

Oppropet får støtte fra en av de største komponistene verden har sett, Wolfgang Amadeus Mozart:

– Det er klart at jeg hadde nytt godt av opphavsrett på musikk, hadde den vært virksom i min levetid. Da kunne jeg lent meg rolig tilbake i 8-årsalderen, og sett royaltisene rulle inn på konto.

For Mozart er det nesten uvirkelig at han i det hele tatt klarte å lage musikk under de vanskelige forholdene:

– Det var jo aldri musikken som var drivkraften. Jeg var svært glad i punsj, og da valgte jeg meg den veien som gav mest punsj per arbeidstime. Hadde opphavsretten vært håndhevet i min tid, kunne jeg drukket mye mer punsj og vært uspiselig rik, i stedet for bare uspiselig.

Komponisten tror han kunne laget mange store operaer og symfonier som ville blitt spilt over hele verden i mange hundre år, hadde han levd med dagens rettighetsregler:

– Dette gjorde jeg forsåvidt uansett, men det ble altså mindre midler og tid til punsj enn det kunne ha vært. Jeg tror dessuten jeg hadde trivdes godt i et plateselskap. Da hadde nok færre penger tilfalt min grådige far, og istedet tilfalt et par grådig-perer i selskapet, spekulerer den avdøde musikeren.

Han er likevel sterkt kristisk til noen deler ved det moderne systemet:

– At folk kan sette seg ned i sin stue og spille og nyte mine musikkstykker – vederlagsfritt – nei, det er forkastelig, og gjør fint lite for at min musikk klatrer på VG-lista. Som ville gitt mer punsj.

Mozart legger til slutt til at det hadde vært ok om det også var copyright på hans egen frisyre:

– Det var liksom min greie, det der: Hvitt, krøllete uvasket hår. Hadde jeg fått en mark for hver gang de benyttet en slik frisyre i en film eller roman, hadde jeg ikke trengt å lage musikk overhodet. Og altså mer tid til punsj.