(foto: flickr.com/gcardinal)

– Vanskelig å være stormannsgal i Norge.

Etter å ha solgt en truse til Allkopi for en million kroner, er kunstnerne Marianne Aulie og Aune Sand illsinte på den norske praktiseringen janteloven.

– Det er vår rett til å selge denne trusa for mange titalls millioner kroner, men janteloven er altså så firkantet at vi bare fikk en million, sier Aulie til 5080posten.

Kunstnerne mener janteloven holder truseselgere nede her i Norge.

– Det er bare å se på USA hvor de har en helt annen praktisering av janteloven. Der er det lov å være stormannsgal. Ja, det er faktisk en plikt, mener Sand.

Begge er opptatt av hvor vanskelig det er å ha visjoner i Norge.

– For å si det sånn: Pyramidene ville aldri blitt bygget i Norge. Straks prosjektet var i gang, ville folk rakket ned på faraoen for å bruke slaver til å oppfylle sin drøm, fortsetter Sand.

Sand er også kritisk til måten hans kunstnervirke blir møtt på i Norge:

– Det er noen av oss som er født til å tjene fett på å gjøre ingenting, sånn er det bare. Jeg tenker da særlig på meg selv, faraoene og Hr. Padda fra Paddeborg.

Nå tar de til orde for en internasjonal samordning av jantelovene for å hindre at flere stormannsgale flagger ut fra Norge.

– Arbeidet bør ledes av uredde personer som tør å stå for det de mener. Mine forslag er Nelson Mandela, Bono og John Arne Riise, avslutter Aulie, og stryker seg tenksomt over rumpen.

Følg 5080 på facebook, twitter og youtube.