(foto: flickr.com/artisrams)

– Ikke like skarp som de tre første.

Bjarne Gjelland (87) fra Greåker har skrevet den selvbiografiske boken “Skynd deg å huske”, en gripende beretning om hvordan det er å leve med Alzheimers sykdom.

– Dette er den første boken i Norge som tar for seg livet med Alzheimer, forteller Gjelland på dagens boklansering.

Litteraturanmelder i Morgenbladet, Guri Wold, har lest Gjellands siste utgivelse:

– Den er gripende, men ikke like skarp som de tre andre bøkene Gjelland har skrevet om sin egen Alzheimer, mener hun.

Der Gjellands første bok var preget av hard kritikk mot helsevesenet og offentlige støtteordninger, handler den siste mest om Gjellands barndom på Sørlandet.

– Da Gjelland skrev “Skynd deg å huske” for første gang, virket det som om han hadde et anstrengt forhold til hele situasjonen. Dette er tonet mye mer ned i siste utgivelse. Kanskje forfatteren har kommet til en slags forsoning med sykdommen? undrer Wold.

Mens de andre utgivelsene har inneholdt et avsluttende kapittel hvor Gjelland gjør seg interessante refleksjoner om det å bære en alvorlig sykdom, handler siste kapittel nå om hvor mye han gleder seg til skoleferien.

– Mange vil kanskje hevde at avslutningen ikke har noe med bokens tema å gjøre. Likevel er dette noe av det mest oppløftende jeg har lest. Spesielt episoden om hunden “Bamse” som kommer til rette etter flere dager – en situasjon forfatteren stadig vender tilbake til.

Forøvrig skal Gjelland ha blitt svært skuffet over at hverken Bamse eller hans klasseforstander dukket opp på lanseringen.