(foto: fredrikstadfk.no)
(foto: fredrikstadfk.no)

– Må skille mellom forfatteren og fotballsynseren.

Da man i går åpnet de forseglete brevene fra Knut Hamsun, som ikke måtte åpnes før i 2010, ble en ny side av forfatteren synlig for offentligheten. Det viser seg at den store dikteren var en varm tilhenger av fotballtrener Tom Nordlie.

«Jeg er nu kommet til den konklusjon av den ærverdige herre Tom Nordlie er den beste til at lede fotbalclubber i dette land», skriver Hamsun i et brev til Boing-klubben.

Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen er overrasket over opplysningene.

– For det første visste vi ikke at Hamsun var interessert i fotball, og for det andre visste vi ikke at han hadde så liten peiling på fotball. Og vi visste vel heller ikke at han var medlem av Boing-klubben, sier Kolloen.

Kolloen mener vi likevel at dette ikke må farge vår lesning av Hamsuns diktning:

– Vi må kunne skille mellom forfatteren Knut Hamsun, som var genial, og fotballsynseren Hamsun, som helt tydelig var en idiot.

Litteraturkritiker og mangeårig Boing-medlem, Kristoffer Jul-Larsen, mener et slikt skille er unaturlig:

– I Markens grøde dyrkes jo Isak, den egenrådige, autoritære bajasen, og holdes opp som et leder-ideal. Du må jo være blind for ikke å se Tom Nordlies trenerstil i Isak Sellanrå.

Folk i Fredrikstad er rasende over det nye Hamsun-materialet, og kan nesten ikke tro at det er sant.

– Hvis dette stemmer, er Hamsun den største forræder av dem alle, sier mann i gata, Pål André Czwartek til 5080posten, før han legger til:

– Vi må huske på at Tom Nordlie er noe så grusomt som en upopulær fotball-trener.