(foto: flickr.com/matthijs)

Taper store summer hvert år.

Artistene og plateselskapenes forening Gramo, fortsetter sitt arbeid med å sikre musikkrettigheter. Nå ønsker organisasjonen vederlag for musikk som avspilles over et visst volum.

– En ting er jo å spille musikk i stuen på lavt volum. Det er å anse som privat fremføring. Men når man spiller så høyt at man kan høre musikken i andre rom og ute på gaten, blir det straks offentlig, sier Gramo-sjef Martin Grøndahl til 5080.no.

Som i saken hvor Norges biluteleieforening ble dømt til å betale vederlag for radiobruk i sine biler, frykter Gramo høy musikk kan føre til tapte inntekter.

– Vi fikk jo medhold i at det er en fare for at folk leier bil med radio, i stedet for å gå på konsert eller kjøpe CD. På samme måte: Hvis alle som i løpet av et år hører musikk gratis på gaten, hadde kjøpt en konsertbillett til 800 kr… ja, da skjønner du hvor mye vi taper årlig.

Grøndahl understreker at Gramo bare ber om fullt vederlag i sommermånedene når det er vanlig med åpne vinduer.

– Om vinteren har de fleste igjen vinduene når man hører på musikk. Da trenger folk bare å betale et bassvederlag. Vi vil jo ikke risikere at folk kjøper platene uten bass, når de alleredere har hørt bassgangen fra naboen.