Denne kan snart smake noe (Foto: flickr.com/fcrippa)

Ble forsøkt stoppet av sukkerindustrien.

– Det er helt utrolig, men nå er vi ikke langt unna løsningen, jubler Trond Hjelmervik ved NTNU.

Hjelmervik og hans forskerkollegaer har i flere å forsøkt å oppfylle en gammel drøm, nemlig drømmen om en te-type som smaker like godt som den lukter.

Hjerner som Leonardo da Vinci og Isaac Newton brukte store deler av sine liv på å lage en te som smaker noe annet enn kokt vann med en litt besk ettersmak. I 1857 utlovte sågar den engeslske lord Benjamin Huffington II halvparten av sitt gods og gull til den som klarte å lage en slik te, men til ingen nytte.

Nå tror altså en gruppe norske forskere at de er nær et gjennombrudd.

– Vi har laget en prototyp som absolutt smaker noe. Den smaker ikke det samme som den lukter, men innenfor te-industrien blir dette uansett sett på som et stort skritt framover, hevder Hjelmervik, som skal vise fram prototypen på den internasjonale Heißgetränke-messen i Frankfurt i mai.

De NTNU-baserte forskerne forteller at de har møtt mye motstand under arbeidet.

– Det var mange som sa det ikke var mulig. «Te smaker te, uansett hvordan den lukter», var omkvedet. Dessuten var hele prosjektet nær ved å bli lagt ned etter press fra den mektige sukkerindustrien.

På tross av store framskritt når det gjelder sammenhengen mellom lukt og smak, er det ingenting som tyder på at man er i stand til å lage en te som smaker like lukseriøst som tegningene på pakken gir inntrykk av.