Denne uken var det premiere på Anne Kath. Hærlands nye show, ”Gift, men ikke fanatiker”. Forestillingen har blitt beskyldt for å henge ut kjendiser, og spesielt supermodellen Vendela Kirsebom. På lørdag sa journalist Marit Christensen i NRKs ukesluttstudio at ”Hærland nærmer seg lytehumor. Og når det blir lytehumor, er det ikke lenger morsomt”.

Evolusjonsbiolog Håvard Kvinesland mener dette er en vanlig feiloppfatning. – Mange folk tror at det bare er nyttig humor, humor som f. eks. sparker oppover, som er morsomt. Dette er faktisk ikke riktig.

Kvinesland trekker frem den store fascinasjonen for tabbeklipp på nettstedet youtube.com som eksempler på at mennesket liker å le av andre eksemplarer av samme art når de dummer seg ut. – Jeg vet ikke hvordan denne misfortsåelsen har oppstått, men mine data viser tydelig at mennesket er utstyrt med skadefryd.

Kvinesland er ikke sikker på hvorfor mennesket har utviklet skadefryd, men har en teori: – Kanskje vi liker å se andre gjøre feil, sånn at vi selv kan observere og lære hvordan det ikke skal gjøres. På savannen var det mange farer og utfordringer, og alle egenskaper som på sikt kunne hindre feiltrinn, ville da bli favorisert. Man kunne kanskje le seg skakk av andre som ble spist opp av glupske løver, og så kunne man tenke ”Det der skal i alle fall ikke skje med meg.”

Forsker mener at slike videoer faktisk er morsomme.