Lønnen til norske forfattere skal ikke lenger bli betalt av hvem som helst (foto: flickr.com/uk_pictures)

– Viktig at lesning utføres av kyndig personell.

Norske forfattere mener de har funnet den endelige løsningen på problemet med kulturkjerringer.

– Fra og med neste måned må man ha gjennomført et 5-årig leserstudium for å kunne lese Norges største forfattere, forteller forfatter Solveig Aareskjold til 5080.no.

Hun mener det er svært viktig at lesning blir utført av kyndig personell.

– I praksis kan jo i dag hvem som helst plukke opp en bok av Tomas Espedal, og bruke den som ren underholdning. I verste fall kan dette føre til at store litterater blir folkekjære.

Inititativet er et tverrforlaglig tiltak som har oppstått som en følge av at verden er på kollisjonskurs med litteraturen. For å bli forfatterautorisert leser må man gjennom en intensiv skolering som blant annet innebærer utplassering på festivaler og Aschehougs hagefest.

– Leseren skal få innblikk i hvordan man prater og forholder seg litteratur på en åpen og riktig måte. Verden må rett og slett lære seg å bli like åpen som litteraturen, forklarer Stig Sæterbakken.

Etter tre år får de fleste muligheten til å prøve seg på krim, før de får muligheten til å fordype seg i ordentlig litteratur.

– Litteratur er kraftige saker, og skal ikke brukes til rekreasjon. Det kan gi langvarige skader på en forfatters stolthet.

Den nye ordningen vil bli markert på Litteraturhuset ved at kulturkjerringenes bøker blir tilintetgjort i et digert bokbål.